Cafeaua la Chemex este o metodă de preparare a cafelei care implică utilizarea unui filtru în formă de con, asemănător cu V60, dar cu un design distinctiv și elegant. Chemex-ul este un echipament de preparare a cafelei inventat de chimistul german Peter Schlumbohm în anii ’40 și a devenit rapid popular pentru capacitatea sa de a produce o cafea curată și aromată. Este foarte potrivit pentru atunci când vrem să facem cafea pentru mai multe persoane.
- Cântărește 35 grame de cafea.
- Râșnește cafeaua mediu grosier, sau atunci când cumperi cafeaua, scrie-ne să o măcinăm pentru Chemex (deși recomandăm să râșnești chiar tu cafeaua, fix înainte de a o folosi).
- Pune filtrul de hârtie în Chemex și umezește-l cu apă fierbinte, pentru a scăpa de gustul de celuloză.
- Pune cafeaua în filtru, apoi toarnă 120 ml apă la 94°C începând din mijloc spre exterior cu mișcări circulare.
- La secunda 45 începe să torni restul de 405 ml apă într-un ritm constant și controlat, în mișcări circulare, asigurându-te că acoperi întreaga suprafață a cafelei. Păstrează nivelul de apă în Chemex într-un interval constant, astfel încât cafeaua să se scurgă uniform.
- Așteaptă ca apa să se scurgă complet prin filtrul Chemex. Datorită designului său gros, cafeaua preparată la Chemex are un timp de scurgere mai lung decât alte metode ( aproximativ 3 minute).
- Enjoy!